Terug naar het overzicht

Groen in straten en op pleinen

Façada Morgana

Korte omschrijving

Façada Morgana verbetert de stadslucht, beperkt het stedelijk hitte-eilandeffect en brengt de natuur terug in Antwerpen. Dit project bevordert het welzijn van de bewoners en maakt een groene muur van Loods 21 op het Eilandje, met een 1/4de medewerker.

Voeg een leuke foto toe. Dit maakt jouw idee duidelijker en aantrekkelijker voor bewoners!

Wat is het totale budget voor jouw idee?

80000

Wie dient het idee in?

een vzw

Naam van de feitelijke vereniging of vzw

Timecircus vzw

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2000

Geef wat meer uitleg over de specifieke locatie

Gevel Loods 21, Kattendijkdok - Oostkaai - het Eilandje

Wat ga je doen?

Tien jaar na project Welvaert, als uitbreiding van de openbare ruimte voor het splinternieuwe MAS, waar we 800 planten integreerden op de vlottende stoomkraan in het Bonapartedok, willen we vandaag FAÇADA MORGANA realiseren. Sinds 2016 heeft Timecircus VZW een concessie voor de invulling van Loods 21, met onder andere een hout- en metaalatelier, Bar Paniek, dans- en voorstellingsruimtes, bureaus, …. . Met een concessie tot 2031, wensen we de buitenkant van onze grijze metalen loods te vergroenen. Timecircus zet graag in op het omschakelen van pijnpunten om het leven aangenamer te maken. De voorgevel van onze Loods 21 aan de straatkant is duidelijk een pijnpunt om verschillende redenen; iedere dag van de week staat er een file van aan het Havenhuis tot aan het licht van de Londenstraat, een ware hel wanneer je hierin per ongeluk belandt. Dan sta je daar naast een trieste, saaie loods waarvan je geen idee hebt wat er achter de gevel speelt. Ondertussen zitten aan de achterkant de mensen zich heerlijk te ontspannen aan het water tussen het groen van het terras van Bar Paniek. Om dit stuk stad te verbeteren qua uitzicht, qua luchtkwaliteit en qua levenskwaliteit wensen wij Façada Morgana te realiseren om iedereen in de file te inspireren en ook iedereen die er woont, werkt en passeert. Façada Morgana wil de volledige gevel van Loods 21 voorzien van een autonome verticale tuin. We gaan op zoek naar de ideale beplanting samen met onze eigen planten-expert Wannes Van Tiggelt, die een persoonlijk project “Bloemenbos” heeft in Stabroek. Samen met Wannes heeft Timecircus al een lange groene geschiedenis opgebouwd. De gevel is 108 meter lang, heeft een dak van 3000m², met 8 industriële puntdaken en twee grote schuifpoorten. Om deze verticale stadstuin te laten groeien dienen we het dak als watervoorziening in te schakelen; we kunnen de 9 dakgoten regenwater laten spuiten in watertanks die door middel van windmolens de irrigatie pompen aandrijven. De windmolens worden onder ons dak geproduceerd uit gerecycleerd plastic door Bram Peirs die met zijn project From Waste To Wind een innoverende weg aan het bewandelen is. Met de Burgerbegroting willen we de eerste stap zetten van de Façada Morgana. De volledige gevel laten begroeien en autonoom maken is gebudgetteerd op 640K, wij wensen met een achtste te starten om daarna met de nodige expertise voluit te kunnen verder gaan. Dit onderzoek naar de stad leefbaarder maken is slechts een zaadje planten van blijvend groeiende projecten in de vergroening van de stad.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Façada Morgana inspireert, maakt de luchtkwaliteit beter, is een esthetische meerwaarde, verkoelt het hitte eiland en verwarmt de harten van de omwonenden.

Welke valkuilen zie je?

We starten met een onderzoek omdat we de juiste planten dienen te vinden voor deze specifieke situatie én het irrigatiemodel op punt moeten stellen; de achtergrond waartegen de groengevel zal groeien is staal. Dit staal wordt gloeiend heet in de zomer dus moet de vegetatie hiertegen opgewassen zijn. Voldoende watervoorziening is de uitdaging.

Wat is het stappenplan?

Partners: Timecircus- From Waste To Wind- Bloemenbos Timing: Lente van 2024
Stappenplan: Bij de verlenging van onze concessie via AGVESPA is deze intentie reeds opgenomen in ons dossier. Het gaat over onze eigen gevel, alle partners zitten samen onder één dak, dus qua afspraken en afstemming verloopt alles binnenshuis. We starten met de montage van een draagstructuur tegen de gevel, daarna dient er een voedingsbodem te worden aangelegd. Ook wordt er een wateropvang installatie voorzien en een windmolen voor de bijhorende pompinstallatie. Ten slotte worden de planten aangeplant en wordt alles in gang gestoken en gefinetuned. Dan is het belangrijk om de juiste monitoring te organiseren om bij te sturen waar nodig.


Hoeveel is het budget voor duurzaam materiaal (wat langer meegaat dan een jaar, bv laptop, meubels, fiets…)

60000

Geef wat meer uitleg over het budget voor duurzaam materiaal

  • Drager voor de tuin (een "grond-goot")
  • Pompinstallatie
  • Wateropvang-installatie – Timecircus (7.500€ materiaalkost)
  • Windmolen – From Waste To Wind (7.500€)
  • Bloemenbos & Timecircus (600 €/m² x 75m² = 45.000€)


Hoeveel is het budget voor zaken die gebruikt worden binnen het jaar (bv workshops, eten en drinken, promotie en communicatie,…)?

5000

Geef wat meer uitleg over het budget voor zaken die gebruikt worden binnen het jaar

  • Onderhoud verticale tuin
  • Vergaderingen en werkdagen met vrijwilligers te voorzien van eten en drinken
  • Vervoerskosten
  • Vergoeding voor communicatie door onze grafische vormgever


Hoeveel is het budget voor medewerkers (in dienstverband of freelance, vergoeding voor artiesten of vrijwilligers)

15000

Geef wat meer uitleg over het budget voor medewerkers

3 maanden 2 personen halftime – Timecircus (25% ofwel 1/4de VTE (jaarbasis))

Medewerkersbudget: VTE verhouding

Andere:

3 maanden 2 personen halftime – Timecircus = 25% ofwel 1/4de VTE (jaarbasis)